Een ogenblik geduld a.u.b.

Netwerken van ondersteuning in Amersfoort

author: Laurens Steehouder

In 2023 werd door I&O Reserach in opdracht van de gemeente een kwalitatief onderzoek uitgevoerd naar de ervaringen van Amersfoortse mantelzorgers, vrijwilligers en professionals met de inzet van het eigen netwerk voor informele hulp. Hiervoor zijn tijdens vijf groepsgesprekken in totaal 33 mensen gesproken.

Uit dit onderzoek blijkt dat het voor mantelzorgers een zoektocht is welke mogelijkheden er zijn en waar ze moeten zijn. Dit geldt zowel voor mantelzorgondersteuning als voor ondersteuning voor de hulpbehoevende. Voor vrijwilligers speelt ondersteuning een minder grote rol, zo blijkt uit de gesprekken. Een aantal zei terecht te kunnen bij hun vrijwilligersorganisatie als ze vragen hadden.

In alle gesprekken komt naar voren dat er zorgen zijn over de toekomst, in maatschappelijk opzicht, maar ook voor mantelzorgers of vrijwilligers persoonlijk. De vergrijzing zorgt voor een toenemende zorgvraag waardoor er een nog groter beroep zal worden gedaan op vrijwilligers en mantelzorgers, terwijl de druk op deze groep nu hoog ervaren wordt. Als kans of oplossing in dit kader worden het vergroten van de bekendheid en vindbaarheid van de mantelzorgondersteuning genoemd en het vroegtijdig ondersteunen van mantelzorgers.

Het onderzoek is hier beschikbaar