Een ogenblik geduld a.u.b.

Woononderzoek Amersfoort 2021

author: Marc van Acht

Amersfoort heeft in 2021 voor het eerst meegedaan aan het landelijk WoON onderzoek. O&S is gevraagd om de data van het WoON 2021 te analyseren en deze naast de onderzoeksresultaten van het WoON 2018 te leggen. Doel is om te kijken of er grote veranderingen zijn opgetreden, met name in verhuis- en woonwensen van diverse doelgroepen.

Het aantal Amersfoortse huishoudens dat zegt een verhuizing de komende twee jaar op z’n minst te overwegen, is sinds 2018 fors toegenomen. Een kleine 27.500 van de Amersfoortse huishoudens wil of gaat op zoek naar (andere) woonruimte, en dat zijn er 13% meer dan in 2018. Daarnaast zijn er in Amersfoort momenteel zo’n 12.000 zoekende starters. Samen met de verhuizende doorstromers zijn er dus in totaal bijna 34.000 (toekomstige) huishoudens op zoek naar woonruimte.

Onder jonge huishoudens en starters is de verhuiswens het grootst en ook het hardst. Ouderen (65+) zijn minder met een eventuele verhuizing bezig. Vooral bij bewoners van particuliere huurwoningen en onzelfstandige woonruimte is de behoefte groot aan nieuwe woonruimte.

Grachtenpanden in Vathorst

Een kleine meerderheid (53%) van de verhuisgeneigden is op zoek naar een koopwoning, meer dan in 2018 (48%). Binnen de koopsector zien we sinds 2018 een duidelijke verschuiving in de vraag naar het duurste prijssegment.
Een meerderheid (63%) van de Amersfoortse verhuizers geeft de voorkeur aan een eengezinswoning boven een appartement, binnen de koopsector zelfs meer dan driekwart.

De doelgroep voor sociale huur richt zich in 2021 minder op een eengezinshuurwoning en meer op eengezins- en meergezinskoopwoningen.
Vier van de vijf gezinnen zoeken een koopwoning en in overgrote meerderheid een eengezinswoning, dat laatste nog meer dan in 2018.
De voorkeur ligt vooral bij grote eengezinswoningen met 5 of meer kamers.
De wensen van ouderen over de woning verschuiven met stijgende leeftijd van een lichte voorkeur voor eengezinswoningen en koopwoningen naar een sterke voorkeur voor meergezinswoningen en huurwoningen.

Klik hier voor het onderzoek